0

Н ашенец от Силистра получи глоби за 1600 лв. от италианската полиция за ремарке, което не е напускало пределите на родината, алармираха от семейството на потърпевшия в „Телеграф“.

В понеделник в дома на Емил Върбанов в придунавския град пристигнали две препоръчани писма с обратна разписка от чужбина.

Изненада

„С огромна изненада, щом ги отворихме, видяхме, че това са актове за превишена скорост в Италия, всеки на стойност по близо €400 (800 лв.)“, разказа за „Телеграф“ дъщерята на Емил Деница Димитрова. Актовете били съставени за превишения на скоростта с 19 км/ч – движение със 129 км/ч в зона с ограничение 110 км/ч. Според акта нарушенията били извършени с МПС ремарке платформа, собственост на Емил. Нито Емил обаче, нито ремаркето някога са стъпвали в Италия.

ДЕНИЦА ДИМИТРОВА

Тревога

Семейството веднага отишло в местното районно и помолило за съдействие. Оттам обаче вдигнали рамене и ги насочили да си търсят правата в миланската полиция. По-късно Деница посетила сайта на провинция Метрополен, град Милано, и там се добрала до снимките от нарушенията. На тях ясно се виждал тъмен мерцедес ван с регистрационен номер СС0003ЕН. „Според нас номерът е абсолютно фалшив и не отговаря на европейските регистрационни табели – няма флаг на ЕС“, споделя Димитрова, като изразява огорчение от незаинтересуваността на полицията у нас. „Абсурдно е и че властите в Италия просто са съставили акт, без реално да се вгледат в регистрационната табела“, допълва Димитрова. Tя е описала случая пред Главна дирекция „Национална полиция“ и консулството ни в Милано. Семейството не възнамерява да плаща глобите и ще се бори за анулирането им.

Проверка

Проверка на „Телеграф“ показа, че актовете са оригинални, а сметката за плащане на сумата отговаря на тази, посочена на сайта на провинция Метрополен, град Милано. „Телеграф“ поиска информация от управата на провинцията, но отговор не бе получен до редакционното приключване на броя.