0

И талия ще приеме закон за правото да бъдеш забравен, който ще касае бившите онкоболни пациенти. Това обеща днес италианският премиер Джорджа Мелони, предаде АНСА.

Болните от рак могат да се сблъскат с много трудности като например да сключат застраховка или да вземат заем, или пък да кандидатстват за осиновяване на дете, заради тяхната здравна предистория.
Според защитници на мярката в Италия има над 900 000 бивши онкоболни, които изпитват затруднения относно горе споменатите действия.

Мелони подчерта, че нейното правителство обмисля много внимателно разпоредбите на законопроект за правото на онкоболни пациенти да бъдат забравени. Тя е натоварила министърът на здравеопазването Орацио Скилачи със задачата да следи как напредва работата по законодателството в парламента. Целта е мерките да бъдат приети възможно най-бързо, съобщи БТА.

Нормативните актове ще позволят на възстановилите се от рак пациенти да не споделят информация за предходните си заболявания с финансови институции или органите по осиновяване на деца, стига да са минали 5-10 години от края на тяхното лечение.

Подобни закони вече са приети във Франция, Люксембург, Нидерландия, Белгия и Португалия, според италианската Асоциация на онкоболните пациенти, която води кампания за подобна реформа.