0

О рганизацията на Обединените нации за образование, наука и култура - ЮНЕСКО, обяви знанията и практиката на австрийските погребални агенти за нематериално културно наследство на Австрия. Това е вписано в националния регистър от австрийската комисия на ЮНЕСКО, стана ясно на пресконференция.

На нея бе подчертана ролята на погребалните агенти в момент, представляващ един от основните елементи на човешката култура и част от живота на всеки човек.

Те са активните носители на погребалната и гробищната култура, която се характеризира с местни и религиозни ритуали, надхвърлящи официалните разпоредби. Познанията за нея обхващат обичаите на 14-те признати църкви и религиозни общества, както и на 10 религиозни конфесионални общности, законовите и официалните разпоредби, както и местните практики. В този контекст погребалните агенти са основни действащи лица, които трябва не само да съхраняват и предават своите знания, но и непрекъснато да ги адаптират.

До XIX в. погребалните практики и ритуали често са били доминирани от религиозни разпоредби и ориентирани към аристокрацията, през последните 20 години се наблюдава увеличаване на индивидуалното проектиране и изпълнение на траурни церемонии, които постоянно изискват нови знания (напр. погребения в дървета). В допълнение към развитието на практиките с течение на времето, погребалните агенти познават много местни и регионално различни процедури за предлаганите от тях услуги.

Поради това 528-те погребални агенти в Австрия, които често работят в семейни фирми, разполагат с широк спектър от познания - от местни социални практики и символи до индивидуални варианти на оформление, за да придружат по най-добрия начин опечалените по време на траура. Познанията включват и подготовката на възможностите за подреждане на мястото за последен покой на починалия в гробището и извън него.  

Знанията за погребалната и гробищната култура се предават от поколение на поколение. Освен това има възможности за обучение като Академията за погребални агенти, провеждат се редовни срещи на служителите и обмен между федералните провинции, музеите , издаван се и специализиран вестник на общността "Пиа" .

Погребалните агенти вече  стават част от професионални групи, обявени за нематериално културно наследство, сред която са австрийските сладкари, селекционери на породата коне „липицанер“ , алпийските планински водачи и теди на ски турове в Алпите.