0

Д нес милиони граждани ще дадат своя глас на един от тримата кандидати за президент в Турция.

Анализаторите отчитат, че днешните избори са едни от най-оспорваните в най-новата история на Турция, тъй като действащият президент Реджеп Тайип Ердоган се изправя срещу двама кандидати на опозицията.

Първоначално беше потвърдено участието на четирима кандидати за президент в предстоящия вот: Реджеп Тайип Ердоган, Кемал Кълъчдароглу, Мухарем Индже и крайнодесният кандидат Синан Оган. В четвъртък следобед бе обявено, че Индже се отказва от надпреварата. Очакванията са, че основната битка ще бъде между лидерите на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) Ердоган и на Народнорепубликанската партия (НРП) Кълъчдароглу.

Кандидатът на опозицията спечели подкрепата на останалите петима лидери на опозиционния алианс от шест партии, както и на кметовете на два големи града - Истанбул и Анкара.

Коалицията обеща да обърне тенденцията на отстъпление от демокрацията и репресиите срещу свободата на словото и инакомислието при Ердоган, като се стреми да премахне въведената от него мощна президентска система, която концентрира огромна власт в ръцете му.

Вотът се смята за решаващ както за управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), така и за опозицията. Опозиционният блок, съставен от шест партии, е най-силният съперник на действащия президент Реджеп Тайип Ердоган по време на повече от дузина избори, в които е участвал през последните две десетилетия. Опозицията, представлявана от лидера на

Народнорепубликанската партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу в президентските избори, вижда в тях последен шанс да победи Ердоган, който от години доминира политическия пейзаж като министър-председател и президент.

Освен срещу Кълъчдароглу от Националния алианс, Ердоган ще се състезава и срещу Алианса "Ата", съставен от по-малки, националистически партии, които издигнаха кандидатурата на академик Синан Оган.

Мухарем Индже, единственият кандидат без алианс, отпадна от надпреварата в четвъртък, въпреки че името му ще остане в бюлетините.

Как ще се гласува за президент?

Тъй като изборите за Велико национално събрание на Турция и за президент се провеждат веднъж на пет години в един ден, избирателите ще поставят две отделни бюлетини за президент и депутати в един и същ плик, който ще пуснат в избирателната урна.

През юли 2018 г., когато президентът Ердоган встъпи в длъжност за втори мандат, Турция премина от парламентарна към президентска система на управление.

Президентът на Турция се избира чрез система за гласуване в два тура, при която кандидатът трябва да получи абсолютно мнозинство или повече от 50 % от гласовете в цялата страна.
Ако никой от кандидатите не успее да получи мнозинство, победителят се определя на втори тур между двамата кандидати с най-много гласове от първото гласуване.
Турската избирателна комисия определи 28 май като дата за евентуален балотаж.

За да има право да се кандидатира за президент, лицето трябва да е турски гражданин на възраст най-малко 40 години и да е завършил висше образование - бакалавърска степен в която и да е област.

Бюлетината за президентските избори ще съдържа имената, партийната принадлежност и снимките на всички кандидати. Гласоподавателите поставят печат "да" (evet) за избрания от тях кандидат.

Тъй като президентът се избира пряко от народа за петгодишен мандат, той не може да бъде отстранен от длъжност преди края на мандата си.

В качеството си на държавен глава президентът притежава много изпълнителни правомощия, описани в Конституцията. Те включват обнародване на закони, назначаване на заместници, министри и висши държавни ръководители, ратифициране и обнародване на международни договори, формиране на външната политика и определяне на политиката за национална сигурност.

По данни на Висшия избирателен съвет (YSK) на 14 май ще имат право да гласуват 64 милиона турски граждани, като в страната и чужбина.

В Турция изборите ще започнат на 14 май в 8:00 часа местно време и ще приключат в 17:00 часа.

Прогнози

Кемал Кълъчдароглу, единственият кандидат на опозицията на президентските избори в Турция, изпреварва действащия държавен глава Тайип Ердоган, сочат резултатите от проучвания на няколко социологически агенции. За Кълъчдароглу биха гласували 48,9% от гласоподавателите, а за Ердоган - 43,2%.

В същото време за парламент гласоподавателите са склонни повече да гласуват за управляващата в момента Партия на справедливостта и развитието – 34,4%, а за най-голямата Народнорепубликанска партия – 29,5% (според агенция PolitPro).

Според една от най-авторитетните социологическа агенция KONDA, Кълъчдароглу води в проучването с 49,3%, следван от Ердоган с 43,7%. Четвъртият претендент, Синан Оган, е с 4,8% в проучването, проведено на 6 и 7 май.

Повечето от гласоподавателите на Индже и Оган биха предпочели Кълъчдароглу на евентуалния втори тур, съобщава агенцията.