0

П аметник на българската азбука от бронз ще бъде издигнат до края на годината в Лос Анджелис, съобщиха от генералното ни консулство.

„Всеотдайният автор на скулптурата и изтъкнат български творец Бронислав Ликоманов вече приключи своята подготвителна работа в София. MARKOVSTUDIO ще излеят паметника от бронз във вида и размера от снимките“, написа екипът на консулството в официалната си страница във Фейсбук и публикува няколко снимки на изваяното от Ликоманов творение.

Книга

Скулптурата изобразява ръка, която държи книга, превръщаща се в птица. Под нея са издълбани буквите А, Б, В и Г. „Започвайки първите скици по проекта за паметник на писмеността, за мен беше важно да намеря бързо разпознаваема символика. Вдъхновението за паметника намерих във фразата „Знанието дава криле”. Паметникът на писмеността изобразява ръката на просветителя, даваща на бъдещите поколения знанието във формата на разтворена книга. Част от страниците на книгата се превръщат в крило на птица“, разказа за БТА Бронислав Ликоманов.

Идея

От генералното ни консулство изказват благодарности на Българската фондация за изкуства, култура и образование (BgFACE - Bulgarian Foundation for Art, Culture and Education), която е реализатор на проекта, както и на всички дарители, които подкрепят осъществяването му. За паметника се заговори още покрай 24 май, когато генералният ни консул в Ел Ей Бойко Христов обяви, че до края на годината монументът ще бъде готов, но така и не е ясно все още точно къде ще бъде поставен. „Идеята е да говорим повече пред местната общност за универсалния принос на България към световната универсална цивилизация и нашите деца да има къде да отбележат своя празник. 24 май тук се цени много и полагаме всички усилия да продължим неговото честване“, споделя Христов. „Невероятни новини. Браво на всички! Нямам търпение да видя този красив паметник в Лос Анджелис“, написа под публикацията на консулството ни носителката на „Грами“ - българската композиторка Пенка Кунева.