0

Б ългарското неделно училище „Родина“ в Испания поде инициатива за изграждане на паметник на Светите братя Кирил и Методий в Малага. Той ще бъде първи в страната, а прогнозната стойност на начинанието се очаква да бъде около 6000 евро, средства, които се набират от дарения до края на годината. Монументът представлява бронзов барелеф върху каменен фундамент и се планира да бъде издигнат в "Дистрито 6", в близост до общинския център за провеждане на културни дейности "Рафаел Гонзалес Луна", където всяка събота училището провежда обучение на български деца от подготвителна група до 12-и клас.

Идея

Идеята за паметник на солунските братя е по повод 1160 години от окончателното създаване на глаголицата и 43 години от обявяването им за съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II на 30 декември 1980. По думите на папата двамата славяноапостоли са мост между Изтока и Запада, с изключителен принос както за културното израстване на Стария континент, така и за образованието на много поколения европейци. Славянобългарският език се превръща в официален не само в България, но и за останалите православни славянски народи - над 200 милиона в Европа, които пишат с тази азбука.

Цел

Инициативата на неделното училище цели да се създаде едно непреходно послание за това, че произходът на българския език не разделя, а обединява Европа. Върху паметника ще бъде увековечено словото на Кирил на български и на испански език: “Слънцето не грее ли на всички? Не дишаме ли всички еднакво въздух?"

Откриването на паметника на Кирил и Методий ще се състои в периода на предстоящото издание на културния фестивал "Български дни в Малага".