0

У ниверсалната зала в Скопие, която е копие на сградата на изгорелия през 1983 година софийски цирк, избухна в пламъци. Обновеният преди две седмици купол на сградата е изгорял, както и част конструкцията. Девет противопожарни автомобила с 24 пожарникари са потушили пламъците. Разследването не изключва и умишлен палеж. 

Залата е изградена през 1966 г. като дарение от България след голямото земетресение в Скопие. 

Терен 

През годините северномакедонските власти я оставят да пустее и да се руши. Крие се, че е строена от българи, и се лансира идеята на мястото й да се издигне модерна сграда. Местните в Скопие обаче и до днес си я наричат „българската зала“. В последните години имаше редица инвестиционни намерения за апетитния терен в центъра на Скопие, върху който залата е построена. Намеренията за събарянето й бяха спрени в мандата на кметицата Данела Арсовска, която е недолюбвана от редица кръгове в Скопие, тъй като от 2017 година притежава българско гражданство. Реконструкцията на сградата започна този февруари със средства от северномакедонското министерство на културата. 

Помощ 

На сайта на сградата се съобщава, че  изграждането й става „със значителната материална и финансова помощ, в която участват над 35 държави“, но никъде не се отбелязва, че строежът е дело изцяло на българското държавно предприятие „Техноекспортстрой“. Съоръжението е изградено от български строители в рамките на 10 месеца и е пуснато официално в експлоатация на 10 януари 1966 г. като център за организиране на различни културни събития. Първоначално носи името „Георги Димитров“, но след това остава като „Универсална зала“. „Такова съоръжение нямаше право да работи. Подобна сграда в България изгоря за 7 минути. Късмет е, че се запали празна и не се срути и е добре, че няма жертви“, каза дългогодишният директор Душко Поповски, който дойде на мястото на инцидента.