0

Б роени месеци преди откриването на лятната Олимпиада в Париж на дневен ред остава въпросът дали водите на река Сена са подходящи за плуване. 

Действащата олимпийска шампионка - бразилката Ана Марсела Куня призова за план “Б” в защита на здравето на състезателите. Искането й идва на фона на уверение от страна на френския президент Еманюел Макрон, който заяви, че не вижда проблем за надпревара по плуване във водите на Сена. Държавният глава дори се закани лично да плува в Сена. 

„Разбира се, че ще го направя, но няма да ви кажа датата“, каза Макрон пред репортери, попитан дали ще плува в Сена. Макрон обеща, че водата ще е достатъчно чиста, за да могат в нея да се провеждат състезания. 

Организаторите на Олимпиадата пък правят всичко възможно, за да подобрят качеството на водата в емблематичната река, в която ще се проведат състезания по плуване на дълги разстояния на 8 и 9 август. 

Проблеми с тестването имаше миналата година, когато два бактериални показателя за фекално замърсяване бяха над допустимите нива.

От своя страна Куня, която е смятана за една от най-добрите атлетки в историята на своята дисциплина, заяви: „Миналата година нямахме тестовото състезание поради тази причина и това е нещото, което тревожи повечето спортисти. Те настояват да не мерим сили в река Сана. Историята на Париж или историята на Сена няма да бъде изтрита, ако отидем другаде, но здравето на спортистите е на първо място", добави тя. 

Според организаторите обаче властите са работили усилено за почистването на Сена, за да може състезанията да се проведат в реката, като на Олимпийските игри през 1900 година. Въпреки това, проблем с канализацията миналото лято доведе до отмяната на предолимпийско събитие по плуване и предизвика сигнал. 

Макрон не е първият френски политик, който обещава да плува в Сена. Кметът на Париж Ан Идалго и нейният предшественик Жак Ширак също бяха обещали да направят това "в присъствието на свидетели". Но това никога не се случи. Поради всички тези причини плувците са притеснени. „Ако не е възможно да се състезавам там, трябва да има план Б“, отбеляза Куня.