0

И зненадваща фигура се оказа фаворит за кандидат за вицепрезидент на Доналд Тръмп.

Това е бившата представителка на Демократическата партия в Камарата на представителите Тулси Габард, сочи проучване на Университета на Ню Хемпшир.

Близо една четвърт (24%) от гласоподавателите назоваха Габард, когато бяха попитани кого предпочитат Тръмп да избере за свой вицепрезидент. Габард изпревари със седем точки мултимилионера биотехнологичен предприемач Вивек Рамасвами, който беше един от приблизително дузината кандидати, които неуспешно предизвикаха Тръмп за номинацията за президент на Републиканската партия през 2024 г.

Още двама бивши съперници на Тръмп от първичните избори - сенатор Тим Скот от Южна Каролина и губернаторът на Флорида Рон ДеСантис - са получили съответно 13% и 9% подкрепа в анкетата.

А 5% заявяват, че биха искали да видят бившия посланик в ООН и бивш губернатор на Южна Каролина Ники Хейли като кандидат за вицепрезидент.

Габард, офицер от Националната гвардия на Хаваите, е ветеран от войната в Ирак. Тя влезе в историята като първата американка от Самоа, избрана в Конгреса. Някога тя беше член на прогресивното крило на Демократическата партия и подкрепи сенатора от Вермонт Бърни Сандърс за номинацията за президент на Демократическата партия през 2016 г.

Габард беше кандидат за Белия дом през 2020 г., но след неуспешната си кампания напусна Демократическата партия, тъй като не одобрява по-голямата част от политиките й.