0

Н ай-възрастното куче на света – 31 годишният Боби, който почина малко, след като влезе в книгата на Гинес, може да се окаже, че всъщност не е било толкова старо.

НАЙ-ВЪЗРАСТНО В СВЕТА: Кучето Боби стана на 31 години

Боби, който беше португалски мастиф, временно загуби титлата си, след като започна разследване на колко години точно е бил. Според собственика му Леонел Кошта, кучето е било 31 години, което се равнява на 200 човешки години. Въпреки това се смята, че средната продължителност на живота на неговата порода е 12 до 14 години.

Датата на раждане на Боби изглежда е била потвърдена преди това от базата данни за домашни любимци на португалското правителство и Националния съюз на ветеринарите. Според списание Wired обаче Боби е бил регистриран в базата данни едва през 2022 г., а възрастта му се базира само на твърдението на Кошта, че кучето е родено през 1992 г.

Регистрацията на кучета, родени преди 2008 г., не е била задължителна в Португалия до октомври 2020 г. Това означава, че Боби наистина може да е роден през 1992 г., но собственикът му не е имал документи. Направено е генетично изследване с надеждата да се потвърди възрастта на животното, но то заключи само, че само, че кучето е било старо, а не конкретна възраст.

ТЪГА: Почина най-възрастното куче на земята (СНИМКИ)

Освен това медиците поставиха под съмнение възрастта на Боби, след като снимки от по-ранната му възраст го показват с бели лапи, а в по-късния му живот те са кафяви. „Нито един от моите колеги ветеринари не вярва, че Боби всъщност е бил на 31 години“, каза ветеринарният лекар Дани Чембърс пред The Guardian.

Докато възрастта на Боби се проучва, стана ясно, че Спайк, чихуахуа от Охайо, САЩ, който е роден през ноември 1999 г., може да вземе титлата за най-старото живо куче в света на 23-годишна възраст.