0

Р уският президент Владимир Путин е наредил на един от висшите командири на частната военна компания "Вагнер" да поеме командването на "доброволческите части", които се сражават в Украйна, което е сигнал за усилията на Кремъл да продължи да използва наемниците след смъртта на техния създател Евгений Пригожин, предаде Асошиейтед прес.

Според информация на Кремъл Путин казал на Андрей Трошев, че задачата му е да се "занимава със сформирането на доброволчески части, които биха могли да изпълняват различни бойни задачи, най-вече в зоната на специалната военна операция" - термин, който Москва използва за войната си в Украйна.

Трошев е пенсиониран военен, който играе водеща роля във "Вагнер" от създаването ѝ през 2014 г. и е подложен на санкции от Европейския съюз заради ролята си в Сирия като изпълнителен директор на групата, посочва АП.

Заместник-министърът на отбраната Юнус-Бек Евкуров присъствал на срещата на Путин с Трошев късно в четвъртък, което е знак, че наемниците на "Вагнер" вероятно ще служат под командването на министерството на отбраната. В конферентен разговор с репортери днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че Трошев вече работи за министерството на отбраната и препрати въпросите за евентуалното завръщане на "Вагнер" в Украйна към военните.

Срещата изглежда показва, че Кремъл оценява като ценен актив частната армия, която наброяваше десетки хиляди войници, и иска да продължи да ги използва в инвазията в Украйна.