0

С амо шест дни след като Иран атакува Израел с дронове-камикадзе са налице първите данни за евентуален ответен удар. 

Рано тази сутрин експлозии са отекнали в близост до град Исфахан в централната част на Иран, съобщава NOVA. Въпросът е дали това е ответен удар от Израел към Иран и ако е имало атака- каква е била тя? Израел не коментира случая, а Иран видимо го омаловажава.

Какво разчитат експерти и анализатори в станалото днес - пореден епизод, след който да чакаме отговор или неформалния край на сегашната размяна на враждебни действия между Иран и Израел. Определено днешните събития повдигат въпроси. Редица наблюдатели смятат, че става дума за символично действие от страна на Израел. Така от една страна има отговор на атаката от уикенда, а от друга - отговорът е достатъчно незначителен, за да не предизвика нова размяна на удари. Иран и Израел сякаш не искат допълнително разпалване на конфликта, за което подсказва и видимият опит на Техеран да омаловажи станалото тази сутрин.

От видеозаписи, които са направили жители на иранския град Исфахан, не може да се разбере много. Държавните медии в Иран пишат, че се чули взривове. Една от информационните агенции пусна клип, в който човек снима ядрените мощности край Исфахан.

„Между 4:30 и 5:30 часа сутринта се чу гръм. Това беше противовъздушната отбрана. Както виждате, тук всичко е напълно спокойно, поне в района, в който се намирам аз. Нищо не е ударено или повредено тук”, се чува да обяснява във видеото мъж.

Исфахан е един от центровете, в които Иран обогатява уран. Някои спекулират, че затова Израел е избрал тази цел. Международната агенция за атомна енергия каза, че няма щети по съоръженията в страната.

„Ако погледнем начина, по който се произвеждат ядрени оръжия – първо уранът се добива, после се преработва и накрая се обогатява. Всички сме гледали “Опенхаймер”, нали така? В този град има мощности, в които урановата руда се преработва, след което евентуално се обогатява и се превръща в ядрено оръжие. Смятам, че посланието, което Израел изпраща е, че може да достигне до този обект. А той е доста важен, защото е нещо като втора стъпка в производството на атомни бомби”, обясни майор Майк Лайънс, американски военен от запаса.

IStock

Източници от Съединените щати казват на западни медии, че ракета е ударила Исфахан. По улиците в Иран, хората не бяха притеснени. "Не съм гледал новините тази сутрин. Това нещо ми се струва маловажно", посочи жител на града. А друг подчерта: "Израелците лъжат. Ако бяха атакували, щеше да се разбере. Хората в нашите градове щяха да кажат нещо. Цялата история е измислица".

Редица лидери от цял свят отново призоваха двете страни да престанат да разпалват конфликта.

"Деескалация на напрежението и избягване на конфликта - това остава нашият фокус. Съединените щати не са участвали в никакви нападателни действия", заяви Антъни Блинкен, външен министър на САЩ.

Днес върховният лидер на Иран има рожден ден. Аятолах Хаменей стана на 85. Някои виждат дори в това евентуален повод за атака от Израел. А по обяд местно време, летищата в Иран работеха нормално - още една индикация за липсата на конкретна заплаха.