0

И зраел започва да налага 4-часови хуманитарни паузи в северна Газа, обявиха преди минути от Белия дом. Първото спиране на сраженията ще бъде обявено днес, а следващите времеви прозорци, които целят да се евакуират цивилни от зоната на военните действия, ще бъдат обявявани поне 3 часа предварително, писа БНТ.

Директорите на разузнаването на Съединените щати и Израел - Мосад и ЦРУ се срещнаха с премиера на Катар в столицата Доха, за да обсъдят параметрите на сделка за освобождаване на заложниците, които Хамас държи в плен в Газа, както и за обявяване на хуманитарна пауза.

На световната сцена се проведоха три международни форума с фокус върху бъдещето на Газа, а Съединените щати представиха за първи път детайлен план как виждат управлението на ивицата след операцията на израелската армия.

Тристранната среща между шефа на Мосад - Давид Барнеа, директорът на ЦРУ - Уилям Бърнс и шейх Мохамед бин Ал Тани се провежда след разговори с ръководството на Хамас късно снощи. Световните медии съобщават част от уравнението на сделката, позовавайки се на свои източници. От Хамас са предложили 5-дневна хуманитарна пауза за освобождаване на заложници и допускане на помощи и гориво до Газа.

Това предложение е отхвърлено от Израел и вместо това американският държавен секретар Антъни Блинкен е предложил на Тел Авив да бъде обявена 12-часова хуманитарна пауза. В този период трябва да бъдат освободени заложници. Ако това се случи, паузата ще бъде удължена с още 12 часа. Обсъжда се да бъдат пуснати от 10 до 15 заложника.

Антъни Блинкен разкри и как Вашингтон вижда бъдещето на Газа след края на израелската операция.

"Съединените щати вярват, че ключовите елементи са следните - без насилствено разселване на палестинци от Газа, не сега, не и след войната. Газа да не се използва като платформа за тероризъм, да няма повторна окупация, да няма блокада или обсада на ивицата, да не се намалява територията й. Трябва да търсим устойчив мир, а това означава Западния бряг и Газа да бъдат управлявани от една палестинска власт. "

В Елисейския дворец представители на Запада, на арабски държави и членове на хуманитарни организации на конференция обсъдиха хуманитарната криза. Израел не беше поканен на конференцията под егидата на френския президент Еманюел Макрон, нямаше и много премиери и външни министри.

"В краткосрочен план трябва да работим за защита на цивилните, а за тази цел е нужна бързо хуманитарна пауза и трябва да се стремим към спиране на огъня - това трябва да се превърне във възможен вариант", каза Макрон.

Участниците в конференцията обсъждат как да се създаде морски коридор за хуманитарни доставки, как да се евакуират ранените от Газа, да се създаде полева болница и финансова помощ. На изток в столицата на Узбекистан - Ташкент, президентите на Турция и Иран Реджеп Ердоган и Ебрахим Раиси също обсъдиха конфликта в рамките на 16-ата Среща на върха на Организацията за икономическо сътрудничество.

"Западните държави, които непрекъснато говорят за човешки права, свободи и демокрация, гледат от дистанция кланетата. Тези държави и организации са прекалено слаби, за да призоват за спиране на огъня. Събитията ни показват още веднъж, че трябва да засилим съюза помежду ни като мюсюлмани", заяви Реджеп Ердоган.

В столицата на Саудитска Арабия - Рияд се събраха и външните министри на държавите от региона, преди две срещи на върха през уикенда - на Арабската лига и на Организацията за ислямско сътрудничество.

Днес имаше 10-часови неспирни улични битки между израелската армия и бойците на Хамас в град Газа. Счупени палмови дървета, паднали крайпътни знаци и улични лампи и нито една сграда без щети от бомбардировките - така изглежда северната част на Газа, която вече не е контролирана от Хамас.