0

И зраелската армия даде тази сутрин срок от един час за евакуиране на хората от болница "Аш Шифа" в град Газа, предаде Франс прес, като се позова на свой кореспондент на място.

Израелската военна операция в комплекса на лечебното заведение продължава вече четвърти ден.

Около 2300 души - пациенти, медицински персонал и разселени хора - се намират в "Аш Шифа" и международното безпокойство за съдбата им се засилва, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Израел твърди, че ислямисткото движение "Хамас", което контролира ивицата Газа, използва най-голямата болница в палестинската територия, като военна база.

През последните дни израелската армия обяви, че е намерила близо до "Аш Шифа" телата на две жени, взети за заложнички от "Хамас" при нападението му срещу Израел на 7 октомври, в отговор на което тя започна операция в палестинската територия.

Контролираните от "Хамас" власти в ивицата Газа междувременно съобщиха за шестима убити при израелски въздушен удар по къща в град Дейр ал Балах, в централната част на палестинската територия, предаде Ройтерс.

По-рано палестинската официална новинарска агенция УАФА предаде за 26 загинали, предимно деца, при израелска бомбардировка в Хан Юнис, южна Газа.

Тези данни не са проверени по независим път.

Около 26 палестинци, предимно деца, са убити при израелски удар по град Хан Юнис в южната част на Газа

Часове по-рано Израел отправи ново предупреждение към палестинците в Хан Юнис да се преместят на запад от линията на огъня, предава палестинската информационна агенция УАФА.

"Искаме от хората да се преместят. Знам, че за много от тях не е лесно, но искаме да виждаме цивилни, попаднали в кръстосан огън", заяви вчера Марк Регев, съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху, пред американската телевизия Ем Ес Ен Би Си.

Населението на Хан Юнис е повече от 400 000 души, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Най-малко петима бойци на движението "Фатах" на палестинския президент бяха убити при израелски удар

Най-малко петима палестинци бяха убити, а двама - ранени, при израелски въздушен удар тази нощ по бежанския лагер Балата близо до град Наблус, разположен в централната част на окупирания Западен бряг, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на палестински източници и израелската армия.

Военното крило на движението "Фатах" на палестинския президент Махмуд Абас потвърди, че загиналите са негови бойци.

Израелската армия от своя страна каза, че е "елиминирала определен брой терористи" в Балата - администриран от ООН бежански лагер, където живеят 24 хиляди души. Те посочи, че нападението е било извършено от неин самолет, добавя БТА.

Израелската армия прибягва до такава тактика на Западния бряг за първи път от началото на войната в ивицата Газа с палестинското ислямистко движение "Хамас" на 7 октомври, отбелязва Ройтерс.

Насилието на Западния бряг се увеличи след избухването на конфликта в Газа преди шест седмици. Най-малко 186 палестинци, сред които 51 деца, са били убити от израелската армия на окупираната територия от 7 октомври. Освен това осем палестинци са били убити от еврейски заселници, а четирима израелци - при палестински нападения, посочва Ройтерс.