0

С инът на израелския премиер Бенямин Нетаняху беше обвинен, че е останал в Маями, докато резервистите са се върнали у дома, за да се бият срещу “Хамас”, пише Daily Mail.

32-годишният Яир Нетаняху е във Флорида от април, след като беше разкритикуван от баща си за публикуване на скандални постове в социалните мрежи, което доведе до дело за клевета срещу Яир.

Междувременно безпрецедентните 360 000 резервисти бяха мобилизирани за военния конфликт групировката „Хамас“, като много от тях изоставиха всичко, за да се върнат обратно в Израел. Сега голяма част от армията открито изразява недоволството си, че Яир е останал в Маями. “Яир се наслаждава на живота си, докато ние сме на фронтовата линия“, каза един войник, доброволец, служещ на северния фронт на Израел, пред The Times. „Ние напускаме работата си, семействата си, децата си, за да защитим страната, а не хората, които са отговорни за тази ситуация (Нетаняху и семеството му, бел. ре.). Нашите братя, нашите бащи, синове, всички отиват на фронтовата линия, но Яир все още не е тук. Това не помага за изграждането на доверие в ръководството на страната”, коментира друг войник.

Яир, който е учил актьорско майсторство в гимназията, е отбил задължителна военна служба и е работил в отдела на говорителя на Израелските въоръженни сили и никога не е минавал учение за редови войник. Военната служба е задължителна за повечето израелци, когато навършат 18 години. Мъжете трябва да служат 32 месеца, а жените 24. След това повечето от тях могат да бъдат призовани в резервни части до 40-годишна възраст или дори повече, в случай на извънредно положение в национален мащаб.

Резервистите също се използват в небойни роли, което означава, че липсата на опит на Яир на първа линия не го освобождава автоматично от задължения. Израелците в чужбина използват чатове в WhatsApp, за да организират завръщането си, споделяйки информация къде да намерят свободни полети.