0

И зраелският премиер Бенямин Нетаняху посети заедно с американския милиардер Илон Мъск кибуц, атакуван от бойци на "Хамас" по време на нападението, извършено тях срещу израелската територия на 7 октомври, предаде Франс прес.

Премиерът и собственикът на компаниите "Екс" и "Тесла" бяха в кибуца Кфар Аза, един от най-тежко пострадалите.

"Ние трябва да демилитаризираме Газа след унищожаването на "Хамас" и да дерадикализираме палестинската територия", заяви Нетаняху по време на разговор с Мъск, постнат в социалната мрежа "Екс" след тяхната визита в кибуца.

Канцеларията на Нетаняху публикува кадри, на които се виждат двамата мъже да обикалят из развалините на атакувания кибуц. И двамата са облечени в бронирани жилетки.

"Ние трябва да възстановим Газа и се надявам да получа помощта на нашите арабски приятели за това", заяви още Нетаняху на Мъск, съобщава БТА.

Той изрази надежда, че ще бъдат подновени дискусиите за нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия и "ще се разшири кръгът на мира отвъд онова, което може човек да си представи".

Израелският министър на комуникациите Шломо Кахри заяви същевременно, че е постигнато принципно споразумение за използването в Израел и в ивицата Газа на услугите за достъп до интернет чрез сателитната спътникова мрежа "Старлинк", собственост на Мъск.

Сред разпространените от канцеларията изказвания на Нетаняху пред Мъск няма нищо, свързано с обвиненията за антисемитизъм в социалната мрежа "Екс".

След това Мъск се срещна и с президента на Израел - Исак Херцог.

Израелското президентство беше съобщило, че Мъск трябва да обсъжда с президента на Израел Ицхак Херцог нуждата да се действа в борбата с онлайн антисемизизма, но съдържанието на тази среща не бе направено обществено достояние.

На срещата Херцог трябваше да е придружен от представители на семейства на заложници на "Хамас".

Мъск е под огъня на критиките за разпространението на думи на омраза в "Екс", откакто той пое контрола над социалната мрежа през октомври 2022 г. Белият дом го обвини в средата на месеца в "отвратително насърчаване на антисемитската и расистка омраза".

В съобщение в "Екс" Мъск одобряваше конспиративна теория, според която евреите имали таен план, за да насърчат незаконната имиграция в западните страни, за да отслабят бялото мнозинство там.

През септември Нетаняху се срещна с Мъск в Сан Франциско. "Надявам се, че бъдете способен да сложите край на антисемитизма или да го накарате да отстъпи колкото е възможно повече в границите на свободата на словото", заяви тогава Нетаняху на милиардера.