0

А укционната къща Monaco Car Auctions намери купувач за знаменития модел „Ferrari Enzo“ на двукратния световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо.

Въпреки че първоначално изглеждаше, че той не може да продаде ексклузивното си бижу, от аукционната къща съобщиха за продажбата при това за астрономическа сума.

Както съобщи лично шефът й въпросното Ferrari Enzo, известно като "Scocca n.1" (шаси 1) от този модел (сред най-върховните модели на Ferrari, заедно с 280 GTO, F40, F50 и LaFerrari), е било продадено извън търг. Анонимният купувач е платил цели 5,4 милиона евро за него.

Тази цифра е оформена в оценката, която Monaco Car Auctions направи за първоначалния търг на тази кола (между 5 и 5,5 милиона) и който завърши без достигане на резервната цена.

Щастливецът вече може да се хвали, че има автомобил от частната колекция на двукратен шампион, при това с навъртяни едва 4800 километра, тоест почти нова.

Алонсо отправи специално пожелание към новите собственици, което се появи на светлинното табло по време на търг за останалите коли: „Това означава много за мен. Прекарах страхотно с колата, това е вълшебно произведение на изкуството“, призна той, за да ги призова „да се грижат за колата и да й се наслаждават“. 

Ferrari Enzo е един от най-ексклузивните автомобили от всички, които са напускали завода в Маранело. 

Производството му е ограничено до 399 бройки и вътре е вградена технология от Формула 1. 

Enzo е толкова специален, че е кръстен на основателя на марката. Неговият V12 дава 650 конски сили. 

Сред собствениците му, освен двукратния испански шампион, е и покойният папа Йоан Павел II. Негов е последният от произведените Enzo, подарък от марката за папата, който го дарява за благотворителност (продадена е на търг за 3,5 милиона евро). 

В този случай с одобрението на Ferrari, която не гледа много добре на това, че нейните модели от специалните серии в крайна сметка стават обект на търгове.