0

К анцлерът Карл Нехамер обмисля извънреден контрол по границите с партньора на Шенген Италия. Това заяви самият той в интервю за изданието „Клайне цайтунг“.

На въпрос "Ще контролираме ли скоро границата с Италия, след като на остров Лампедуза обявиха извънредно положение?", канцлерът отговаря с: "Да". Освен това медията припомня и че Нехамер иска да запази ветото на Австрия срещу присъединяването на Румъния и България към Шенген.

Контрол

Поводът за последните действия на Виена са лошите новини, идващи от южния италиански остров Лампедуза. Там бе обявено извънредно положение в сряда вечерта. 9000 души са акостирали на острова от понеделник, почти една трета повече от общия брой на жителите, който е всичко на всичко 6300. В резултат на това цари хаос.

Според Нехамер австрийските власти са регистрирали и значително повишение на опити за нелегално преминаване в граничната зона с Италия и това налага и засилен контрол на преминаващите потоци от хора. Нехамер обяви, че в момента стриктно се следи за опити на контрабандисти да трафикират хора през границата. Канцлерът е разговарял и с италианската си колежка Джорджия Мелони по телефона и е обсъдил намеренията си.

Заплахи

Въпреки недоволството в Румъния и България от отказа на Австрия за включването на двете страни в безграничното шенгенско пространство на ЕС, федералният канцлер запазва ветото. "Разширяване може да се осъществи само когато защитата на външната граница работи. Това не е подходящият момент", подчерта той за пореден път в неделя пред Kleine Zeitung. Той даде за пример и временния граничен контрол между страните от Шенген, който бива оправдаван наред с другото и с миграционния натиск по външните граници на ЕС. Наскоро официален Букурещ заплаши да съди Австрия заради ветото. Експертът по Европейско право Валтер Обвексер от университета в Инсбрук обаче вижда малък шанс за подобно съдебно дело.

Самите граници не се контролират между членовете на Шенген, напомня медията. Въпреки това е възможно да се въведе извънреден контрол за обоснован и ограничен период от време. Например Франция контролира границата с Италия поради риска от тероризъм и нелегална имиграция. Австрия вече контролира границите с Унгария и Словения с оглед на миграционния натиск по външните граници на ЕС, като Италия е просто поредният шенгенски член в списъка на Виена.

Фон дер Лайен лично отиде на Лампедуза

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен посети приемния център за мигранти на остров Лампедуза заедно с италианския министър-председател Джорджа Мелони в неделя.

Фон дер Лайен и Мелони разгледаха приемния център и разговаряха с някои от мигрантите, показаха кадри, излъчени по италианската телевизия. "Правим всичко по силите си", цитира агенция АНСА думите на Мелони.

Миналата сряда италианските власти съобщиха за рекорден брой мигранти, пристигнали на Лампедуза, което накара местния съвет да обяви извънредно положение.

Поради близостта си до тунизийския крайбрежен град Сфакс Лампедуза от години е една от основните дестинации за мигрантите от Северна Африка. Бежанският лагер на острова е пренаселен, а властите разселват обитателите в лагери в Сицилия.