0

Б ившият президент на Чили Себастиан Пинера загина при инцидент, след като хеликоптерът, с който пътувал се е разбил, потъвайки на 40 метра дълбочина в езерото Ранко, в района на Лос Риос. 

Правителствени източници в Сантяго потвърдиха, че четирима души са пътували в самолета, трима от които са открити от спасителни екипи. 

По първоначална информация бившият държавен глава се прибирал в столицата след посещение на своя приятел предприемач Хосе Кокс. 

На мястото на инцидента пристигнаха екипи от пожарникари и войници от ВМС и карабинери

74-годишният Пинера, първият десен президент след края на диктатурата на генерал Аугусто Пиночет, ръководи Чили за два мандата, между 2010 и 2014 г. и след това между 2018 и 2022 г., заедно с лявото правителство на Мишел Бачелет . 

По време на неговото президентство избухнаха масовите протести, известни като „estallido social“ (социален изблик), първоначално срещу увеличението на цената на билета за метрото в Сантяго, а след това срещу либералните политики като цяло. Тези протести след това доведоха до решението да се започне пренаписване на Конституцията, която датира от времето на диктатурата на Пиночет, но поправките впоследствие бяха отхвърлени на два различни референдума, последният от които се проведе миналия декември.