0

 Главнокомандващият на украинската армия отстранен. Тази информация публикуват украинските медии, цитирайки бившия народен депутат Борислав Береза. Информацията е разпространена в мрежата.

Бившият депутат, позовавайки се на свои източници, разпространи информация, че Валери Залужний вероятно е бил освободен от поста върховен главнокомандващ на въоръжените сили.

„... Моите източници от офиса на президента ме информираха, че Залужни е освободен от длъжността главнокомандващ! Много искам информацията да не се потвърждава. Много. Но вече втори източник го казва“, пише Береза. 

Кореспондентите на украинските медии трескаво проверят информацията, като вече са изпратили запитвания до съответните ведомства за потвърждение или опровергаване на новината.

Те припомнят, че  Валерий Залужний проведе телефонен разговор с началника на Генералния щаб на полските въоръжени сили генерал Веслав Кукула. Военните обсъдиха обучението на украински бойци в Полша и обмяната на боен опит.

Освен това на 16 януари Валерий Залужний проведе разговор с председателя на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер . Това се случи в навечерието на заседанието на Съвета Украйна-НАТО във военен формат на ниво главнокомандващи и началници на генерални щабове.

Междувременно на страницата glavcom.ua се появи следната информация, цитирана като изявление на Министерството на отбраната:

"Министерството на отбраната на Украйна публикува съобщение, в което, без да споменава фамилията на Залужний, се казва: „Уважаеми журналисти, ние веднага отговаряме на всички: Не, това не е вярно“. Потребителите заключиха, че става дума за опровергаване на информация за уволнението на главнокомандващия на въоръжените сили".

В момента няма официален президентски указ за отстраняване на Залужний от длъжност, уточнява още glavcom.ua.