0

Г ърция гори, съобщават световните медии. Малко преди 13:00 часа днес е избухнал пожар в село Куварас, на около 50 км от Атина. Пожарникари опитват да овладеят ситуацията, а хората са принудени да бягат.

Огнената стихия наближава югоизточните райони до гръцката столица, като вече е достигнала до сгради и е нанесла щети, предаде гръцката телевизия „Скай“. 

Пламъците са се разпространили към планината Панио в столичния район на Атика. Противопожарните служби се стремят да възпрепятстват пожара да достигне до крайбрежния жилищен район Лагониси. Силният вятър обаче го разпространява натам и вече са засегнати къщи високо в планината. 

Гръцкото министерство на гражданската защита неколкократно вече призовава гражданите да напуснат местността, като се придвижат към Атина.

Противопожарните служби са получили заповед за превантивна евакуация от Лагониси, Саронида и Ависос към Палеа Фокеа, след като по-рано днес вече бяха евакуирани Пета, Хелони, Мелисургос и Трамбуря, където в 15:30 пожарът вече беше стигнал до дворовете на къщите, информира и БТА.

В района на пожара се намира и манастирът Агиа Скепи, който също беше евакуиран. 

„Това е тежък пожар, ветровете са наистина силни, с пориви, достигащи до 37 мили в час“, каза Янис Артопиос, говорител на пожарникарите.

Гърция беше обхваната от гореща вълна през последната седмица - живакът достигна 44C в някои части на страната.

Седем самолета за водни бомбардировки, четири хеликоптера и огромен екип от 150 пожарникари се борят с пламъците на два фронта, пише Sun.

На гръцките си колеги помагат и 30 огнеборци от Румъния .

Горски пожар също избухна при силни ветрове близо до Коринтския провлак, близо до популярния плажен град Лутраки - където също е издадена заповед за евакуация.

В Акропола в Атина - където живакът достигна 39C в събота - беше затворен през най-горещите часове за три последователни дни.

В Южна Европа туристите очакват температури от 49C.

Синоптиците обявиха 2023 г. за година на Ел Ниньо - природно явление, което се случва циклично и причинява колебания в глобалния климат.

Световната метеорологична организация на ООН каза, че това ще повиши температурите по целия свят и ефектът вероятно ще продължи през останалата част от годината.

Последният пристъп на топлина произхожда от Северна Африка и това е антициклонът, наречен "Харон".

Името „Харон” принадлежи на герой от древногръцката митология и следва по петите друга метеорологична система с високо налягане, Цербер, отговорен за знойната жега миналата седмица.

Почиващите и жителите на Средиземноморието са предупредени да избягват употребата на алкохол и кофеин, при покачващите се градуси в страни като Италия , Испания , Франция и Гърция.