0

И ран нападна Израел с дронове и ракети. Последва ли са две атаки една след друга.

Корпусът на гвардейците на ислямската революция на Иран потвърди изстрелването на безпилотни летателни апарати и ракети към Израел, съобщава IRNA .

По-рано израелската армия обяви пускането на дронове.

Според съобщения на западни и израелски медии Иран е изстрелял десетки дронове камикадзе към Израел.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви готовността си за директна атака срещу Техеран.

БПЛА летят над територията на Ирак. Йордания обяви извънредно положение и затвори въздушното си пространство! Малко по-късно и Ирак също затвори небето си за летателни средства.

Американски изтребители са в небето и са готови да прихващат ирански дронове, съобщават медиите.

Израелската армия е поставена в пълна бойна готовност.

Атаката е предприета, след като Иран се зарече да отмъсти за това, че Израел уби негови командири, които бяха засегнати от удар на 1 април срещу иранското посолство в столицата на Сирия.

В събота всички посолства на САЩ в Близкия Изток бяха поставени в състояние на повишена готовност и бяха задължени да провеждат заседания на комитета за извънредни действия. На дипломатите в Ливан и Израел беше специално казано да не пътуват до определени райони в тези страни.

Репортерът на Axios Барак Равид каза, че четирима американски и израелски  служители са му казали за атаката, въпреки че допълнителните подробности са оскъдни.

IDF допълва, че сирените ще бъдат включени в застрашените райони, предупреждавайки израелците да отидат до най-близките си бомбоубежища. Днес беше съобщено, че Иран има повече от 100 крилати ракети, готови да бъдат изстреляни като част от „предстоящ“ удар срещу Израел.

Обявявайки засилените мерки за сигурност на брифинг по телевизията, главният военен говорител контраадмирал Даниел Хагари каза, че десетки бойни самолети са във въздуха като част от състоянието на готовност. 

От 23:00 часа събота вечер влязоха в сила строгите мерки, които включват забрана на всякакви „образователни дейности“ в цялата страна, ограничение за работа в офиси без „стандартни защитени пространства“ и ограничения на броя на хората при събирания. 

На израелците, живеещи в районите до ивицата Газа, е забранено да се събират навън в групи от повече от 30 души и им е позволено да се срещат до 300 души вътре в сградите. Плажовете в района също са затворени за обществеността. 

Хагари каза в телевизионното обръщение, че директивата ще бъде преразгледана в 6 сутринта местно време и призова израелците да останат бдителни и да се насочат към бомбоубежищата, ако чуят предупреждения.

„Предприемаме всички възможни стъпки, за да гарантираме вашата безопасност. От началото на войната се сблъскахме с различни заплахи, изпратени тук от проксита на Иран и адаптирахме нашите системи за отбрана и атака съответно“, каза Хагари, добавяйки, че IDF е „напълно подготвен“ за ирански атаки. 

„Формациите за отбрана и нападение на военновъздушните сили са в готовност и десетки самолети са в небето. Извършваме ситуационна оценка с нашите стратегически партньори, водени от САЩ, и поддържаме тясна координация с тях“, добави той.

Телевизионното съобщение на Хагари бе направено, докато министърът на отбраната на Израел Йоав Галант провеждаше среща с високопоставени служители на ведомството, включително шефа на IDF Херци Халеви. 

„Добавихме нови способности – на сушата, във въздуха, в морето, в нашата разузнавателна дирекция, в рамките на държавата Израел и заедно с нашите партньори, водени от Съединените щати. Иран е терористична държава – светът вижда това сега повече от всякога", допълни той.

Видео и снимки може да гледате ТУК