0

Р уският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия на фона на войната в Украйна. Това се случва само два дни, след като четири от украинските райони, намиращи се под руски контрол, обявиха провеждането на референдум, за присъединяване към руската федерация.

„Целта на Запада е да отслаби, раздели и унищожи Русия. Те директно казват, че 1991 г. е успяла да разцепи СССР, а сега е дошло времето за Русия“, заяви Путин. „В случай на заплаха за териториалната цялост на Русия ще бъдат използвани всички средства за унищожение, включително ядрени, това не е блъф“, заплаши в речта си Путин.

„На наборна военна служба ще подлежат само граждани, които са в запаса и преди всичко тези, които са служили във въоръжените сили, имат определени военни специалности и съответен опит. Призованите за военна служба преди изпращане в частите ще преминат задължително допълнителна военна подготовка, като се вземе предвид опитът от специална военна операция“, каза Путин.

„Правният статут на доброволците и опълченците от Донбас трябва да бъде същият като този на редовните руски военнослужещи. Не можем, нямаме морално право да дадем близки хора да бъдат разкъсани от палача. Не можем да не отговорим на тяхното искрено желание сами да определят съдбата си“, добави той.

Владимир Путин обеща да осигури безопасни условия за провеждане на референдуми в ЛНР, ДНР, Запорожие и Херсонска област. „Ние знаем, че по-голямата част от хората, живеещи на освободените от неонацистите територии, а това са преди всичко историческите земи на Новоросия, не искат да бъдат под игото на неонацисткия режим. В Запорожие, в Херсонска област, в Луганск и Донецк са виждали и виждат зверствата, които неонацистите вършат в окупираните райони на Харковска област“, каза лидерът на Русия.

След Путин изказване направи и руският военен министър Сергей Шойгу. Той заяви, че страната му воюва с колективния Запад. „Западните страни доставят на Украйна огромни количества оръжия. Цялото НАТО работи в интерес на Украйна, докато Киев все по-често използва западни оръжия за удари по цивилни“,каза той. Военният министър обяви и загубите на двете страни във войната. Според официалните данни на Москва, Русия е загубила 5937 войници, докато при Украйна загиналите са 61 207, а ранените – 49 368. Шойгу добави още, че общо 300 хиляди резервисти ще бъдат повикани при частичната мобилизация.