0

3300 леи (1320 лв.) става минималната работна заплата в Румъния от 1 октомври. Това съобщи министърът на финансите Марчел Болош. Увеличението е с 300 леи (120 лв.). Още едно, ново увеличение, ще има вероятно от 1 януари догодина.

“Да видим как ще се развият нещата на ниво коалиция и как ще протекат дискусиите. Но това е ангажимент, който партиите поеха, включително чрез програмата за управление, която беше одобрена, когато правителството на Чолаку започна своя мандат“, каза Марчел Болош в интервю за румънската телевизия Antena3.

Той потвърди, че и пенсиите ще се увеличат с 14 процента от началото на 2023 г. 

„Има пари за увеличаване на пенсиите. Окончателният процент ще бъде обявен от управляващата коалиция“, уточни Болош. Той информира още, че специалните пенсии ще бъдат обложени с 20-25 на сто.

Новината за увеличението на пенсиите потвърди по-късно през деня и румънският премиер Марчел Чолаку. Той коментира, че има действащ закон, според който пенсиите се индексират спрямо миналогодишната инфлация, предаде БТА.

“През 2022 направихме изключение, защото имаше висока инфлация спрямо инфлацията година по-рано. Прави се средногодишната стойност. Никой няма да нарушава законите в Румъния. Иска ми се, както миналата година, пенсиите да се увеличават различно, на едни може би с 30 процента, на други с или 10 на сто, в зависимост от доходите. Поддържам този подход”, коментира премиерът, цитиран от Диджи24.