0

63-годишен свещеник се ожени за дете. 

Нуумо Баркотей Лоуех Цуру XXXIII и 12-годишното момиче са се бракосъчетали на церемония в събота въпреки че законовата минимална възраст за сключване на брак в Гана е 18 години.

Изправени пред критиките, лидерите на общността им казаха, че хората не разбират техните обичаи и традиции.

Според неправителствената организация „Момичета, а не булки“ 19% от девойките в страната са омъжени преди да навършат 18 години, а 5% се женят преди 15-ия си рожден ден.

Видеозаписи и снимки от сватбата, на която присъствали десетки членове на общността, плъзнаха из социалните мрежи, предизвиквайки недоволство сред населението на Гана.

По време на церемонията жени съветват момичето да се облича „по-съблазнително за съпруга си“, да се подготви за съпружеските си задължения и да използва парфюмите, които са ѝ подарени, за да бъде привлекателна за мъжа си. Това допълнително предизвика недоволство, като хора призоваха властите да разтрогнат брака и да разследват свещеника.

Лидерите на местната общност в ганийския район Нунгуа се противопоставят на критиките и твърдят, че ролята на момичето като съпруга на свещеника е традиционна и символична. Тя е била избрана за негова съпруга още преди шест години.

*Източник: yahoo.com