0

П овече от триста души се оплакаха от неразположение със стомашно-чревно болки, след като са посетили пролетния фестивал в югозападния германски град Щутгарт, съобщиха градските власти, цитирани от ДПА.

Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив. Обслужващият шатрата не даде незабавен коментар.

Симптомите говорят за вирусно заболяване, като все повече показатели подсказват, че става въпрос за норовирус. Сред засегнатите са както посетителите, така и обслужващия персонал на шатрата.

Агенцията по безопасност на храните и здравните власти бяха на място веднага след получаване на първите сигнали, направили са хигиенна инспекция на шатрата и са взели проби от храната, които в момента биват анализирани в лаборатория.

Основната цел сега е да се овладее ситуацията и да се намери първоизточника.

Норовирусите причиняват гадене, повръщане и диария, изключително заразни са и се разпространяват бързо, особено на места, където има струпване на хора, като детски градини, домове за стари хора и болници.

Инфекцията обикновено е кратка и протича тежко. Заразените се чувстват отпаднали, често имат болки в областта на корема, главата и крайниците, а в някои случаи и лека температура.

84-тият пролетен фестивал в Щутгарт започна в събота с традиционното пробиване на дупка в бирено буре. Фестивалът продължава двайсет и три дена и включва увеселителни атракциони, щандове, лавки и фестивални шатри за музика, бира и други напитки. Организаторите очакват поне един милион посетители, след като повече от 1,4 милиона души посетиха фестивала миналата година.