0

З ачестили са сигналите за поява на кафява мечка в Априлци и Троян. Затова кметовете на Априлци и село Черни Осъм са изпратили писма до Министерството на околната среда и водите и до Изпълнителната агенция по горите с искане за предприемане на мерки и преустановяване на практиката мечки, които създават проблеми в дадени райони в страната, да бъдат разселвани в Троянския балкан. Видеоклипове в социалните мрежи показват появата на животното в населени места в общините Троян и Априлци, дори в близост до детска градина.

Кметът на троянското село Черни Осъм Марин Сираков съобщи за БТА, че е изпратил писмо до МОСВ, с копие до Национален парк „Централен Балкан“ и кметовете на Априлци и Троян, във връзка със зачестилите сигнали от местни жители за появата на кафява мечка в населени места. “В писмото апелирам за преустановяване на пускането на кафява мечка на територията на Черни Осъм в границите на парк „Централен Балкан“. Хващат ги от различни места в страната и ги пускат тук. Мечката, която създаваше проблеми на територията на Габрово, бе пусната в нашия район и обикаля в землищата на Черни Осъм и Априлци“, заяви Сираков.

По думите му няма случаи на инциденти, но трябва да се вземат превантивни мерки, тъй като популацията се увеличава. „Държавата трябва да вземе адекватно решение, за да не се прехвърля проблемът от едно място на друго. Те я пускат на 15 километра от населението място, но тя броди постоянно и може на ден да мине 20-30 километра“, добави кметът на Черни Осъм, до когото са стигнали седем сигнала на хора, срещнали се с мечката отблизо.

Кметът на Троян Донка Михайлова посочи, че става дума за мечка, която се проследява от горските стопанства с GPS проследяващо устройство. "Тъй като тя няма респект от хората, се счита че би могла да бъде опасна. В контакти сме с директора на Държавно горско стопанство – Троян, Милко Станчев“, каза Михайлова.

Тя добави, че в петък мечката е забелязана в махала „Баба Стана“ в село Орешак. Предупредени са местните жители. До всички кметове на села е изпратено писмо с указания за това какво трябва да се предприема в случай на информация, че наблизо има мечки и какви са законовите начини хората да бъдат обезщетени при нанасяне на имуществени щети от животното.

Кметът на общината Априлци Тихомир Кукенски заяви, че пуснатата в района на Черни Осъм мечка е чест гост на Априлци. Стигна се до там, че е забелязана да рови в контейнерите за боклук на входа на града, видяна е и на 300 метра от детската градина в кв. „Видима“, добави кметът, който е сигнализирал за проблема ИАГ.

По думите му в Априлци често се виждат мечки, тъй като популацията им се е увеличила.

Междувременно мечка падна от първия етаж на паркинг в търговски център в град Брашов в Централна Румъния, предаде агенция Аджерпрес. Кметството на Брашов информира, че инцидентът е станал през изминалата нощ. В резултат на падането мечката е пострадала тежко и се е наложило да бъде евтанизирана.

Животното влязло в паркинга на мол АФИ в Брашов. Екипи за намеса са следили движението на мечката през цялото време и в нито един момент не е съществувал риск за населението, уточняват от кметството. 

Мечката открила балкон на паркинга и опитала да излезе през него, в резултат на което е паднала. Макар и ранена, тя изминала десетки метри преди да бъде заловена от специализирания екип. Предвид нараняванията на животното е било взето решение за евтаназия, съобщиха представители на кметството, цитирани от БТА. Според тях това е бил същият екземпляр, който е бил видян миналата седмица на няколко места в южната част на града.

Миналата седмица друга мечка влезе в двора на къща в северната част на Брашов, а местните жители бяха предупредени да избягват зоната посредством системата RO-ALERT.

В Румъния живее най-голямата популация от кафяви мечки в ЕС. Броят им не е актуализиран от 2013 г., но се смята, че над 6000 екземпляра, а според някои оценки дори 10 000, живеят в 30 от общо 42 окръга на страната. Случаите на нападения не са рядкост, а в редица планински и горски райони на Румъния местното население от години настоява за решение на проблема с мечките. През 2021 г. румънското правителство прие спешна наредба, която регламентира начините за намеса в ситуации, при които мечки достигнат района на населени места. Отстрел се предвижда, само ако има опасност за хората и тяхното имущество.