0

Н ов случай на сериозен проблем със сигурността на пътническите самолети разтревожи авиационните експерти. Този път аварията е в използван от британското кралско семейство Еърбъс А321.

Малко след като излита от Лондон в посока Флорида външните прозорци на въпросния самолет започват да се откъсват. Общо три стъкла падат на височина близо 4300 метра, съобщава Daily Mail.

WireImage

Екипажът на металната птица предприема спешно аварийно кацане и се връща успешно в английската столица, приземявайки се на летище Станстед. Там е установено, че опашката същпо е повредена след удар от изпадналите прозорци.

Никой от 24-те души на борда не е пострадал, тъй като не се е стигнало до опасната разхерметизация.

WireImage

На този етап разследването показва, че до авио инцидента се е стигнало след като самолетът е бил използван за снимките на реклама предния ден. До фюзелажа, където са разположени прозорците, е имало шест огромни прожектори и те са разтопили уплътненията на илюминаторите.

За последно с този самолет крал Чарлз и кралица Камила летят за държавно посещение до Париж миналия септември. Премиерът на Великобритания Риши Сунак и външният министър Джеймс Клевърли също са го ползвали за официални пътувания в чужбина.

Air Accidents Investigation Branch

Снимачният екип на рекламата, ползвала Еърбъса, е сложил прожектори с мощност 72 000 вата в близост до самолета. Те са целели да имитират изгрев, докато камера снима от интериора. Това е 700 пъти повече от обикновена домакинска крушка.

Air Accidents Investigation Branch

Според рекламаджиите осветителните тела са били на достатъчно далеч от самолета – между 6 и 9 метра. Прозорците на самолетите са проектирани да издържат на екстремни температури. Разследването продължава.