0

Т урският президент Реджеп Тайип Ердоган предизвика сериозни спекулации за здравословното си състояние, след като се почувства зле по време на интервю, което даде на живо пред няколко турски телевизионни канала едновременно.

Предаването веднага беше прекъснато, но след рекламна пауза президентът продължи речта си. Веднага след това в социалните мрежи се появи информация, че турският лидер е получил масивен инфаркт и е настанен в болница в средно тежко състояние.

Тази информация беше опровергана от члена на президентския съвет за сигурност и външна политика Чагри Ерхан, който каза, че държавният глава е бил диагностициран със стомашен грип, във връзка с което лекарите са му забранили да говори публично преди изборите.

Малко по-късно турският вицепрезидент Фуат Октай също отрече слуховете за инфаркт на Ердоган и заяви, че състоянието на турския лидер е много добро, като има само лека настинка. Октай потвърди, че е в постоянна връзка с държавния глава.

Изборите в Турция са насрочени за 14 май, Ердоган се кандидатира за нов мандат.

Междувременно той отложи всичките си планирани интервюта и ще участва в редица срещи чрез видеовръзка, включително на откриването на АЕЦ "Аккую“.. Руският президент Владимир Путин ще участва в същото събитие онлайн. Атомната централа е голям съвместен проект между двете страни.