0

П олицията в Босна задържа 18-годишен младеж от западния град Бихач, който заплаши в социалните мрежи, че ще копира масовата стрелба вчера в училище в Сърбия, отнела живота на девет души, предаде Ройтерс.

Полицията на Мюсюлманско-хърватската федерация, единия от двата автономни района на Босна и Херцеговина, задържа младежа по обвинения в застрашаване на сигурността и тероризъм по нареждане на прокуратурата на Унско-санския кантон, съобщи пред Ройтерс говорител на полицията.

Според информации тийнейджърът, идентифициран от полицията с инициалите А.З., и в миналото е отправял заплахи в социалните медии. Разследване срещу него миналата година е било прекратено, тъй като все още не е бил навършил пълнолетие, за да бъде подведен под отговорност.

Средното училище в Бихач, което А.З. е посещавал, направи изявление днес, в което съобщи на учениците и родителите да не изпадат в паника заради заплахите, като изтъкна, че властите са информирани за неговия случай.

"Това момче, което уби осем деца, е мега крал за мен", написа А.З. в профила си в Инстаграм. "Отдавна подготвям нещо подобно за икономическото училище в Бихач. Ще има невиждано клане в Бихач, кълна се в живота си!"

А.З. визираше 13-годишното момче, което се предаде вчера в сръбската столица Белград, след като взе два от пистолетите на баща си и уби осем ученици и охранител в коридора и в час по история в тяхното училище.

Целият регион беше шокиран от масовото убийство в училището в Белград. Според експертите още по-тревожни са реакциите на някои тийнейджъри в социалните мрежи, които изразиха подкрепа и възхищение от младия стрелец.

Босненският в. "Дневни аваз" идентифицира младежа от Босна като Айдин Зулич.