0

С ерия земетресения удари рано в сряда сутринта в зона, близка до България.

Над 40 удара през няколко минути засякоха сеизмолозите.

Според специалистите тази свръхактивност в една зона е много опасна. Първото земетресение е регистрирано в 06:55 на дълбочина 9,8 километра и с магнитуд 2,9. Последният засега трус е отчетен малко преди 11:00 часа в сряда.

По данни на обсерваторията Kandilli на университета Boğaziçi и Института за изследване на земетресенията (KRDAE) най-силният трус към момента от серията удари е с магнитуд 4,5 и е засечен край бреговете на остров Лесбос в Егейско море, информират турските медии.

Посочено е, че земетресението е станало в 07:57:54, а дълбочината му е била 7,9 километра. Земетресението в Егейско море е усетено и в Чанаккале. Хората, живеещи близо до квартал „Айваджък“, са го усетили отчетливо.

Между 07.30 и 08.00 часа нови 3 земетресения за усетени в Айвачък, като най-силного силното било с магнитуд 4,5 според AFAD и най-малкото с магнитуд 3.

Гражданите в областта са изпаднали в паника по време на земетресенията.

Според последната информация, земна активност с дълбочина 2,2 километра и магнитуд 3,4 по Рихтер е отчетена отново край бреговете на остров Лесбос в 10:55:44 часа.

Освен силно подплашените хора, към момента не се съобщава за разрушения или други смущения в инфраструктурата.

Обсерваторията Kandilli продължава да следи активността на земята в района.

НИГГГ