0

„Ще има още случаи на отвлечени кораби според мен, тъй като конфликтът между Израел и Хамас продължава. Едва ли с този неуспешен опит за похищение на втория танкер интересите на хутите ще бъдат удовлетворени. Това е въпрос на показване на сила и възможност.“. Това коментира пред „Телеграф“ капитан далечно плаване Христо Папукчиев. В понеделник стана ясно, че американският ескадрен миноносец „Мейсън“ е успял да спаси кораба „Сентръл парк“ с двама българи на борда. Арестувани са и въоръжените лица, нападнали плавателния съд, предаде АП.

ДРАМАТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК: Спасиха нападнатия танкер с българи на борда

Бързина

На въпрос как толкова бързо американците успяха да спасят кораба, кап. Папукчиев отговори: „Няколко дни преди отвличането (б.р.- в неделя) имаше новини, които показваха, че американски кораби, дислоцирани в Персийския залив, са потеглили към района на Червено море. Може би е съвпадение, че тогава корабът е бил в близост с тази ударна група. САЩ имат самолетоносачи, няколко кораба за поддръжка, фрегати, не са само с един кораб. Капитанът си е свършил работата и след излъчването на сигнала американците са решили, че има възможност да се окаже помощ.“. Според експерта обаче не винаги само желанието за оказване на помощ е от значение, а и редица други фактори като времето, състоянието на морето и т.н. По думите на капитана в събота се е появила и информация, че в района на Аденския залив на около 50-80 мили са локализирани няколко гумени лодки с извънбордови двигатели. В тях имало по 8 въоръжени човека, най-вероятно хути, и по всичко личало, че не са обикновени пирати.

Преговори

За разлика от „Сентръл парк“ танкерът на същата компания, кръстен „Галакси лийдър“, все още е в плен. Капитанът Любомир Чанев и помощникът му Данаил Веселинов все още са на борда заедно с целия екипаж. „Предполагам, че ще се стигне до споразумение и ще бъде освободена първо една група от екипажа, после втора. Но така или иначе ще останат хора, които да поддържат кораба в състояние, което да му позволи да отплава по всяко време, когато се стигне до споразумение или взаимни отстъпки“, коментира още кап. Папукчиев. Той допълни, че очаква благоприятно развитие на заложническата ситуация, без да дефинира срокове.

Американски военен кораб освободи танкера с българи на борда, превзет от хутите в неделя, съобщи БТА. Те вече са извън опасност. Танкерът „Сентрал парк“, пленен в Аденския залив, e подал сигнал за бедствие, на който е отговорил американски армейски морски съд. Компанията оператор на кораба е "Зодиак Маритайм", част от "Зодиак Груп" на израелския милиардер Еял Офер. Тя потвърди отвличането. Американски служители отказват да разкрият подробности за това как нападателите са напуснали кораба и кои са, уточни Ройтерс вчера. Един от служителите, пожелал да остане анонимен, каза, че отговорилият на сигнала за бедствие е американският ескадрен миноносец "Мейсън". Случаят дойде след превземането миналата седмица на друг кораб от йеменското племе хути. Той продължава да бъде пленен, а на борда му има двама българи - капитан и помощник-капитан. "Зодиак Маритайм" със седалище в Лондон посочи в изявление, че "Сентрал парк", който е превозвал пълен товар фосфорна киселина, е участвал в предполагаем инцидент, свързан с пиратство, докато е преминавал през международни води, на около 54 морски мили от бреговете на Сомалия. Фосфорната киселина се използва предимно за производство на торове, отбелязва Ройтерс. Многонационалният екипаж се състои от руски, виетнамски, български, индийски, грузински и филипински граждани", се допълва в изявлението, разпространено в неделя.