0

С мес от амфетамини, основа на фенетиллин хидрохлорид и други стимуланти, включително кофеин, който предизвиква по-голяма бдителност и еуфория, намалява чувството на умора и води до нарушена преценка и липса на страх. 

Това е рецептата каптагонът, нарича още “наркотикът на Джихада”, който терористите на Хамас са използвали по време на кървавото нападение срещу израел на 7 октомври, съобщава Канал 12, като отбелязва, че следи от дрогата са открити в организмите бойци на Хамас, задържани в израелски затвори. Хапчета каптагон са намерени в джобовете на други членове на Хамас, пленени на територията на Израел след боевете. 

Терористите, които приемат каптагон, не могат да спят или да ядат с дни и са обзети от чувство за могъщество, което може да продължи дълго време. Наркотикът може да се приема в твърда форма като хапче с два полукръга, отпечатани върху него, или да се инжектира. Това е лекарство, което освобождава големи количества допамин и норепинефрин, невротрансмитери, които увеличават физическата сила и премахват страха. 

Първоначално произвеждан основно в Ливан и широко разпространен в Саудитска Арабия през 90-те години, сега каптагонът се произвежда главно в Сирия. През последните години Сирия се превърна във водещ световен производител на амфетамини. 

Каптагонът се продава в целия Близък изток и е широко разпространен сред бойците, за да потисне страха и болката, но също и сред цивилните, защото премахва умората.

Според Американската администрация за борба с наркотиците (DEA) терористичната групировка “Ислямска държава” използва широко каптагон и се занимава с разпространението му във всички територии, които контролира. След стартирането на химическите заводи терористите също произвеждат големи количества за световния пазар на синтетични наркотици и по този начин трупат голямо състояние. 

Наркотикът на Джихада е открит в тялото на Сейфедин Резгуи - терориста, отговорен за атаката на плажа Сус в Тунис през юни 2015 г. и открит в едно от скривалищата на терористите от концертната зала Батаклан след атаките в Париж през ноември същата година.