0

К метът на Рио де Жанейро короняса крал Момо под бурни аплодисменти, с което постави началото на петдневното управление на символичния карнавален монарх, съобщиха Асошиейтед прес и АФП.

Коронацията на крал Момо, която дава началото на карнавала в Рио де Жанейро.

 Коронацията на крал Момо, която дава началото на карнавала в Рио де Жанейро.
AP Photo/Silvia Izquierdo

"Официално обявявам Карнавал 2024 за открит!", каза крал Момо, след като кметът Едуардо Паеш му връчи гигантски сребърно-златен ключ. Конфети полетяха в залата на кметството в квартал Ботафого, където се състоя церемонията.

Присъстваха обичайни участници в карнавала в Рио - хора, облечени като фолклорни герои, ягуари, цигани и "бате-бола" - буйни клоуни в еднакви пищни костюми, движещи се на групи. Празненствата ще продължат до 14 февруари, писа БТА. 

Проблемите на града сякаш са забравени. Само преди дни епидемия от денга предизвика издаването на указ за извънредно положение в здравеопазването. Издаден е и федерален указ за борба с нарастващото насилие от страна на милициите и наркотрафикантите. Всъщност карнавалът е възможност за хората временно да загърбят проблемите си. 

В четвъртък Паеш издаде указ, с който церемонията по връчването на ключа се превръща в ежегодно официално събитие и задължава наследниците му да участват в нея. През 2017 г. тогавашният кмет Марсело Кривела наруши традицията и не предаде ключа на града.

Момо, в когото тази година се превъплъщава Кайо Сезар Дутра, е натоварен със задачата да "председателства карнавалното празненство, да участва в парадите и конкурсите за костюми и да насърчава радостта на празнуващите", уточни кметството в официалния си вестник.

Бразилският министър на туризма Селсо Сабино, който също присъства на церемонията, каза, че 49 млн. души в цялата страна ще вземат участие в празненствата, което е с 6,5% повече от миналата година. Очаква се за фестивала в Рио де Жанейро да пристигнат 200 000 чужденци. 

Училищата по самба посвещават голяма част от годината в подготовка на гигантски платформи и изработване на сложни костюми за парада пред милионите зрители - както присъстващи на Самбодрома, така и гледащи на живо по телевизията. Жури присъжда точки и определя шампиона в оспорвана надпревара.