0

П равителството на испанска Каталуния обяви извънредно положение поради суша, въвеждайки ограничения върху използването на вода. Според El Confidencial регионът преживява най-продължителната и тежка суша в историята.

Ограниченията ще засегнат около 6 милиона испанци, включително живеещите в Барселона. Каталунското министерство на жилищното строителство и комуналните услуги издаде брошура със съвети за пестене на вода. Така испанците се насърчават да вземат само бърз душ и да затварят крана, докато си мият зъбите или сапунисват ръцете си. Властите съветват студената вода, която идва от тръбите, преди да се нагрее, да се събира в кофа и да се използва по-късно за готвене, почистване или поливане на растения.

Потни и кирливи: Забрана за къпане шашна футболистите на Барса и Жирона

Въведени са и мерки за пълнене на частни басейни и ползване на душове във фитнес клубовете и на плажовете. Спортните асоциации обявиха, че ще затворят до 25 процента от тоалетните в региона. През останалите дни душовете могат да се вземат само преди тренировка (с изключение на след мачове). За това ще бъдат отделени само три минути.

Каталунското правителство продължава да се фокусира върху обезсоляването на морската вода, повторното използване на отпадъчните води и ефективността на спестяване на разходи. Тези методи в момента осигуряват 55 процента от водните ресурси на Барселона. Регионалните власти отбелязват, че в краен случай са готови да отворят пристанището на Барселона за прием на танкери с питейна вода от испанската Тарагона и френската Марсилия.