0

Ч удовищната буря Берил счупи рекорда за най-бързо преминаване от категория 4 в категория 5, наблюдавана в Атлантическия. Само за 48 часа бурята прерасна от тропическа депресия до тропическа буря, след което достигна ураган категория 4.

Пиковата скорост на Берил е била 257 км/ч. Първите жертви на урагана бяха Мартиника, Барбадос, Гренада и Тринидад и Тобаго. Катастрофалните ветрове отнесоха стотици жилища, изкорениха дървета, прекъснаха електрозахранването, а  високите вълни наводниха по-ниските части на островите.

Националният център за ураганите излезе с ужасно предупреждение в понеделник. Жителите в тези региони са посъветвани да останат на закрито, докато бурята отмине.

„Това е изключително опасна и животозастрашаваща ситуация“, казаха от NHC.

Безброй кораби и лодки са пострадали по пристанищата на засегнатите островни държави. Международното летище в Барбадос е затворено от неделя вечер.

Ураганът Берил се движи в югозападната част на Карибско море. Във вторник в Ямайка е издадено предупреждение за идващата буря. На пътя й са Каймановите острови, Белиз и полуостров Юкатан, също и югозападната част на Мексиканския залив.