0

М оменти на ужас в търговски център в градчето Маркон, провинция Венеция, където банда от петима души нападана магазин за бижутия и все служител за заложник. Екшънът се разиграл около 19 часа, докато магазинът бил претъпкан от клиенти. Нахлуването на маскираните с калашниции пушки шокирало присъстващите, пишат италиански медии. 

Една от двете служителки на смяна била взета за заложник, докато другата била принудена да отвори сейфа. Изпразването на витрината на бижутерията отнело на бандитите само две минути. 

„Те са поискали ключовете, за да отворят чекмеджетата и витрините, а тези, които не успели да отворят, са счупили”, каза кметът Матео Романело пред Nuova Venezia.

След това групата успява да избяга с плячката, използвайки жената като жив щит. Тя и другата служителка са още в шок, но бандитите така и не са открили огън и няма да има пострадали.

Докато карабинерите се отправят към мястото, охраната междувременно е задействала алармата против грабежи и ескортирала хората от търговския център.

„Бях вътре в Центъра с дъщеря ми", разкри очевидка. „Бях на половината път през основната сграда, видях цели семейства да тичат, казаха ни, че има въоръжен човек в магазин, който заплашва продавачката. Мислех, че е карнавална шега, но тогава разбрах, че става нещо сериозно", добави тя.

В момента полицаи разпитват и останалите свидетели, като се започне от служителите. Разследващите възлагат големи надежди на записите от камерите за видеонаблюдение, както вътре, така и извън търговския център, които може би са увековечили колите, използвани за бягство.

Според първоначални данни обирджиите са се оттеглили от местопрестъплението с автомобил, който са изоставили на около 300 метра от мола и след това са се прекачили в друго превозно средство.