0

Ж енски затвор в Мексико, засегнат от хранителни отравяния и лошо медицинско обслужване, е засегнат от вълна от осем самоубийства през последните четири месеца и половина, потвърдиха властите вчера, предаде Асошиейтед прес.

Федералното бюро за затворите потвърди самоубийствата в изявление и заяви, че предприема мерки за подобряване на ситуацията в женския затвор в щата Морелос, южно от столицата Мексико.

Бюрото съобщи, че е сменило управителите на затвора и е увеличило броя на спортните, културните и занаятчийските дейности за намиращите се там около 1000 затворнички, предаде БТА.

В докладите от началото на тази година се посочва, че условията в затвора са тежки, като на затворничките често се сервира гниеща храна. Правителствената Национална комисия по правата на човека заяви, че 400 затворници са получили хранително отравяне при епидемии през 2022 г.

В този доклад се посочва, че на жените не е била предоставена подходяща медицинска помощ, след като са се разболели; на много от тях не са били дадени лекарства, тъй като такива не са били налични.

В изявление, публикувано през юли от коалиция от правозащитни и застъпнически групи, се казва, че липсата на медицински грижи представлява "системно нарушаване на правото на лишените от свобода жени на здравни грижи", и се казва, че това е "сериозно нарушение на човешките права и достойнство".