0

П редполагаем азиатски наркобарон – един от най-издирваните хора в света, бе екстрадиран от Нидерландия в Австралия и арестуван за трафик на дрога. Това съобщи днес австралийската полиция, предаде Франс прес.

Подозира се, че 59-годишният Це Чи Лоп е бос на огромния азиатски картел, известен под името "Сам Гор" – голям производител и доставчик на амфетамини в глобален мащаб.

БГНЕС

БГНЕС

Канадец от китайски произход, Це Чи Лоп е сравняван с мексиканския наркобарон "Ел Чапо" Гусман.

Днес се очаква той да бъде изправен пред първоинстанционния съд в Мелбърн по обвинение в "сговор с цел трафик на търговски количества контролирани дроги".

Ако бъде признат за виновен, той може да получи доживотна присъда.

Австралийската полиция приветства този арест – "един от най-зрелищните в историята" на страната.

БГНЕС

БГНЕС

Смята се, че "Сам Гор" изпира милиарди приходи от наркотици, по-специално чрез казина, хотели и фирми за недвижими имоти в Югоизточна Азия.

Це Чи Лоп бе арестуван през януари 2021 г. на международното летище Схипхол край Амстердам след десетгодишно издирване с червена бюлетина от Интерпол.

Австралийската полиция посочи, че обвиненията срещу него са свързани с превоз на наркотици от Мелбърн в Сидни през 2012-2013 г.

Тогава при полицейска операция бяха арестувани 27 души и конфискувани 20 килограма амфетамини, чиято пазарна стойност в момента е около 3 милиона долара (2,82 милиона евро).