0

Р уснаците, напускащи Русия и подкрепящи Украйна, трябва да бъдат изпращани в далекоизточен регион, известен със сталинските затворническите лагери ГУЛАГ, ако някога се завърнат в родината, заяви председателят на долната камара на руския парламент Държавната дума Вячеслав Володин, цитиран от Ройтерс.

Пред депутатите Володин заяви, че тези, които са напуснали Русия и се радват на украинските безпилотни и ракетни удари по собствената си страна, трябва да знаят, че вече не са добре дошли в родината.

"Тези, които напуснаха страната и постъпиха подло, радвайки се на стрелбата по територията на Русия, пожелавайки победа на кървавия нацистки режим в Киев, трябва да разберат, че тук не само никой повече не ги чака, но и че ако се върнат, ще им бъде осигурен Магадан", каза председателят на Думата.

За руснаците Магадан е синоним на ГУЛАГ - лагерите за принудителен труд, където руснаците са използвани за робски труд при управлението на съветския диктатор Йосиф Сталин.

Според оценките по въпроса през трудовите лагери в Магадан между 1932 г. - седем години преди официалното основаване на града - и средата на 50-те години са минали около 800 000 души.

Общо през системата на съветските изправителни учреждения ГУЛАГ са преминали около 18 милиона души. Споменът за тези лагери е обезсмъртен от руския писател Александър Солженицин - самият той оцелял от такъв лагер - в "Архипелаг ГУЛАГ". След като излиза на Запад през 1973 г., книгата е забранена в Съветския съюз.

Руското нахлуване в Украйна през 2022 г. и последвалата мобилизация накараха поне няколкостотин хиляди руснаци да напуснат родината си, като точният им брой е неизвестен.

Цялото изказване на Володин беше качено в канала на Думата в социалната мрежа "Телеграм" от парламентарната пресслужба.

Публикацията съдържаше смесица от сарказъм, призиви към руските политици да изпълнят думите си на дело и известна доза хумор.

Анонимен потребител отговори под публикацията в "Телеграм", че Магаданска област, обширен и рядко населен район, може да не успее да поеме подобен наплив, затова новопристигналите ще трябва да бъдат впрегнати на работа да построят нов град.