0

И стинско съкровище откриха водолази на дъното на морето.

Пръв го забелязал гмуркач, който видял нещо метално недалеч от брега.

Оказало се, че това са десетки хиляди древни монети, вероятно останки от корабокрушение.

Съкровището датира от първата половина на четвърти век и е било заплетено в морска трева, недалеч от североизточния бряг на средиземноморския остров Сардиния.

Италианското министерство на културата каза в събота, че водолазът е предупредил властите, които са изпратили отряд водолази, които са част от екипите за защита на изкуството, заедно с други от отдела за подводна археология на министерството.

Точно колко монети са били извлечени все още не е определено, тъй като те се сортират.

В изявление на министерството се изчислява, че има най-малко около 30 000 и вероятно дори 50 000, като се има предвид общото им тегло.

„Всички монети бяха в отлично и рядко запазено състояние“, казват от министерството. Малкото монети, които били повредени, все още имали четливи надписи, допълнил той.

„Съкровището представлява едно от най-важните открития на монети през последните години“, казва Луиджи Ла Рока, служител на отдела по археология на Сардиния.

Той добавя, че находката е „допълнително доказателство за богатството и важността на археологическото наследство, което дъното на нашите морета, пресичани от хора и стоки от най-древните епохи, все още пазят“.

В откриването и изваждането на монетите са участвали и водолази пожарникари и водолази от гранична полиция, уточнява AP.