0

С мъртта на 94-годишния Мохамед Ал Файед най-вероятно ще предизвика битка за разделянето на неговата империя, оценявана на 2 милиарда долара, между враждуващите му деца. 

Състоянието на магната, което той сам е натрупал през годините, ще трябва да бъде поделено между четирите му деца от неговата втора съпруга Хайни Уотен - Жасмин, Карим, Камила и Омар. Освен това Ал Файед притежава активи за милиони долари, включително и собствеността на хотел “Ritz” в Париж, който се оценява на половин милиард британски липи, и огромно имение в Окстед за 100 милиона британски лири в Съри, в градината на което бе погребан до сина си Доди. И още луксозни апартаменти в лондонския Парк Лейн и нюйоркския Манхатън, девет автомобила Rolls-Royce и разкошна колекция от произведения на изкуството. 

Голяма част от активите на милиардера се управляват от тръстове в данъчни убежища на Бермудите, Люксембург и Лихтенщайн и е трудно да се изчисли тяхната реална стойност.  

Но не това прави трудно разделянето на богатството на Мохамед Ал Файед. Синът му Омар и дъщеря му Камила са въвлечени в жестока борба за власт, която завършва във Върховния съд на Великобритания. Според документите най-малко трима души от семейството на покойния мандат са въвлечени в спора за пари. 

През 2020 г. между Омар, Камила и нейният съпруг сирийския бизнесмен Мохамед Есреб възниква конфликт за фитнеса в имението на Ал Файед в Съри. В съда Омар претендира за обезщетение от 100 000 британски лири за нападение, което твърди, че е било организирано от сестра му Камила и мъжът й. От своят страна Камила и Мохамед Есреб отхвърлят тези обвинения и отправят свои към Омар, сред които употреба на наркотици, безотговорно поведение, което смущавало цялата фамилия. 

По това време Омар дава интервю за DailyMail, в което обяснява, че не употребява дрога и заявява, че е станал жертва на „борба за власт между братя и сестри“.

„Това е доста често срещана драма, когато има семейства с по-възрастна лидерска фигура, която се намира в края на живота си. 

В крайна сметка делото бе решено на закрито заседание и детайли от него така и не станаха известни, което означава, че разпределянето на богатството на Мохамед Ал Файед също ще остане тайна. 

Най-малкият син на Ал Файед Омар вече е директор на компания, свързана с имението на баща му в Хайлендс.