0

К итайските власти отправиха „сериозно предупреждение“ към управляващата в Тайван Демократична прогресивна партия заради увеличаването на неразрешените посещения на американски политици в Тайпе. Това съобщи в събота Ма Сяогуанг, официален представител на Службата по въпросите на Тайван към Държавния съвет на Китайската народна република.

Служителят уточни, че Пекин не приема "неофициални" пътувания на представители на правителството на САЩ до Тайпе. „Това сериозно нарушава нашите двустранни споразумения и противоречи на принципа за един Китай“, добави Ма Сяогуанг.

Късно в четвъртък сенатор Марша Блекбърн пристигна с военен самолет за необявено посещение в Тайпе. Това е третото посещение на законодатели от Съединените щати на острова този месец на фона на нарастващото напрежение в китайско-американските отношения. На 2-3 август председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван, което предизвика остра реакция от страна на Пекин, който започна да провежда мащабни военни учения около острова. На 14-15 август делегация, водена от сенатор Ед Марки, посети Тайпе.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши (1887-1975), избягаха на острова, след като бяха победени в гражданската война в Китай. Оттогава Тайпе запазва знамето и някои други атрибути на бившата Китайска република, които са съществували на континента преди комунистите да дойдат на власт. Според официалната позиция на Пекин, подкрепена от повечето страни, включително Русия, това е една от провинциите на КНР.