0

Т айван е засякъл 28 китайски самолета и четири кораба около територията си, съобщава ТАСС, позовавайки се на Министерството на отбраната на острова.

Те са били забелязани около 6.00 часа местно време тази сутрин.

Тайван твърди, че 16 китайски самолета са пресекли т.нар. средна линия на Тайванския проток или са навлезли в идентификационната зона за противовъздушна отбрана на острова.

Тайванското министерство на отбраната уточни, че става въпрос за изтребители Су-30, J-11 и J-16, самолет за радарно наблюдение Y-8, разузнавателен дрон BZK-005, самолет за радарно наблюдение с голям обсег и дрон WZ-7.

В отговор тайванската армия е издала радиопредупреждения, мобилизирала е въздушни патрули и e задействала системи за противовъздушна отбрана.

Китайската армия редовно изпраща своите самолети и военноморски кораби в близост до острова, след като бившият председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван. Китай осъди визитата като провокация и намеса във вътрешните му работи.

Тайван живее под постоянна заплаха от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и трябва да бъде превзет - със сила, ако е необходимо.

През 2005 г. Пекин прие закон, даващ на страната правно основание за военни действия срещу острова, ако той се отцепи или възнамерява да го направи.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и подчертава, че само жителите на острова могат да решават бъдещето си.