0

А таките на руски дронове срещу Украйна нарушиха въздушното пространство на НАТО над Румъния през нощта в сряда и предизвикаха излитане по тревога от германските Eurofighters. Според информация на Германската агенция по печата руските летателни апарати са били идентифицирани от германските екипажи чрез визуален контакт без заповед от НАТО да бъдат свалени, пише Zeit Online, цитирайки DPA.

Алиансът заяви, че няма доказателства за целенасочена атака от страна на Русия срещу съюзник.

Във вълната от атаки срещу цели в Украйна са регистрирани до 70 руски дрона Shahed 136, един от които по предварителни данни е бил и над въздушното пространство на Румъния.

Алармата се задейства в 22:02 ч

Според тази информация нападението е забелязано от 21:42 ч. германско време и е проследено до многонационален команден пункт на командването на ВВС на НАТО („Комбиниран център за въздушни операции“). Съответно, заповедта за алармено излитане („Alpha Scramble“) е дадена в 22:02 ч. и въоръженият изтребител е във въздуха в 22:11 ч. Инцидентът се оценява като значим.

Украинските въздушни сили съобщиха, че са свалили 41 от 42 руски бойни дрона през нощта, предимно над района на Одеса, граничещ с Румъния. Румънското министерство на отбраната съобщава за бомбен кратер с дълбочина 1,5 метра в делтата на река Дунав близо до румънското село Гринду, на 6,5 километра от украинската граница. Фактът, че това е руски дрон, беше описан като „възможен“.

ВВС с четири бойни самолета

ВВС в момента участват в осигуряването на югоизточния фланг на НАТО с четири бойни самолета и въоръжени защитни полети от румънската военна военновъздушна база Михаил Когълничану близо до Констанца.

От румънската страна на границата с Украйна имаше няколко инцидента, при които беше нарушено въздушното пространство. Всички те бяха свързани с руски атаки срещу украинските дунавски пристанища. Въпреки това анализът, описан като много точен, досега показва, че тези случаи не са били умишлени от руска страна.

НАТО не очаква Русия да атакува алианса

НАТО няма индикации, че катастрофиралият дрон е бил предназначен за цел на територия на алианса. Русия Според румънските открития Русия е използвала дрона, за да атакува украинската пристанищна инфраструктура, каза говорителят на алианса Дилън Уайт пред Германската агенция за преса в Брюксел.

Той потвърди, че алармата се е включила. Относно последната атака на Русия, говорителят на НАТО каза: „Остро осъждаме руските атаки срещу гражданска инфраструктура в Украйна и по поречието на Дунав“.

Говорителят на НАТО също потвърди, че германски изтребители, разположени в Румъния, са започнали полети за наблюдение в отговор на атаката на Русия срещу цели в съседна Украйна. Беше казано, че румънските самолети също са извършили така наречените "излитания под тревога".