0

З дравни експерти от цял свят смятат, че следващата голяма пандемия вече е на път - и може да убие милиони хора, което ще е много повече от жертвите на COVID-19.

Пристигането на болестта Х - както е наречена от Световната здравна организация (СЗО) - е по-скоро вероятност, отколкото възможност и може да удари всеки момент. СЗО смята, че ще трябва да бъдат създадени и доставени ваксини в бърз отговор за борба с болестта, но както при предишната пандемия, няма гаранция, че това ще се случи. Добавя се, че опустошителните му ефекти вероятно ще надхвърлят далеч тези на COVID-19, за който светът беше опасно неподготвен, когато удари свет в началото на 2020 г.

Кейт Бингам, която председателства Работната група по ваксините на Обединеното кралство между май и декември същата година, казва, че не трябва да сме самодоволни само защото COVID-19 сега „до голяма степен се смята за рутинно заболяване“. „Нека го кажа така: грипната пандемия от 1918-1919 г. уби най-малко 50 милиона души по света, два пъти повече, отколкото бяха убити през Първата световна война. Днес можем да очакваме подобен брой смъртни случаи от един от многото вируси, които вече съществуват. Днес има повече вируси, които активно се репликират и мутират, отколкото всички други форми на живот на нашата планета взети заедно. Не всички от тях представляват заплаха за хората, разбира се - но много", каза тя пред Daily Mail.