0

Р азпитвана във видео, разпространено от руската полиция, Дария Трепова – 26 годишното момиче, обвинено в извършването на атаката в бар „Street Food Bar №1“ в Санкт Петербург, призна е предала фигурката с експлозив на руския блогър и националист Максим Фомин, по-известен още като Владлен Татарски. 

Коя е Дария Трепова

Родена през 1997 г., Дария е родом от Санкт Петербург, където учи в Икономическия факултет, преди да бъде изключена през 2019 година. Връща се обратно в родния си град от Москва преди около месец.

Дария Трепова е предала статуетка, изобразяваща блогъра, пълна с експлозиви в ръцете на Татарски. Взривът, който избухна в заведение, собственост на приближени на лидера на ВЧК „Вагнер“ Евгений Пригожин, уби Татарски и рани 32 души. Дария е арестувана в апартамент, нает през март, само на няколко минути пеша от бара, в който бе извършено нападението.

Свидетели разказват, че са видели Дария да седи сама на една от масите в „Street Food Bar №1“. Светло руса коса, къса тартанова пола, Дария заявява, че се казва Настя и е студентка в Академията за изящни изкуства. Видеозапис от охранителни камери и разпространен в социалните медии, показва млада жена с руса коса, която влиза в клуба, облечена с палто и с голям пакет в ръце, който според руските разследващи е съдържал статуетката с взрива.

Връзки с Навални

Според Националния комитет за борба с тероризма атаката срещу кафенето в Санкт Петербург е организирана от украинските служби за сигурност и „агенти, които си сътрудничат с антикорупционната фондация" на руския опонент Алексей Навални.

В извънредно изявление на комитета се казва: „Установено е, че терористичната атака срещу журналиста Владлен Татарски, извършена в Санкт Петербург на 2 април, е била планирана от службите за сигурност на Украйна и в нея са участвали агенти, сътрудничещи на така наречената Фондация за борба с корупцията на Навални, на която задържаната Трепова е активен поддръжник“.

Предполагаем съпруг

Според някои независими руски медии Дария Трепова е била арестувана на 24 февруари по време на антивоенна демонстрация. Майка й и сестра й също са отведени в следствените служби за разпит, но "не са арестувани официално".

Според руската пропагандна медия Russia Today Трепова би била съпругата на Дмитрий Рилов .Мъжът е описан като съучастник в атаката, въпреки че не е присъствал, тъй като по това време е бил в ареста като "дезертьор от частичната мобилизация, принадлежащ към либертарианската партия и подписал призива за освобождаване на Навални". Тази информация обаче не е потвърдена от официални източници.