0

К огато говорим за магията по време на коледните празници, една от държавите, която със сигурност ще ви зареди с необходимата доза коледно настроение е Германия със своите над 2500 коледни базара. Страната обаче не е известна само с тях. Една от най-важните традиции на празника – коледната елха, води началото си именно от Германия.

Още езическите германски племена са почитали зелените клони на иглолистните дървета, като за тях те са били символ на вечна жизнена сила. Местните племена са карали добитъка си на паша край елхи, защото за тях това е носело късмет. Счита се, че първите украсени коледни дървчета по домовете се появяват по времето на зазнаятчийте. Тогава обаче украсата е била с фурми, ябълки и гевречета. През 17 и 18 век това се превръща в обичай в Германия.

През 19 век традицията излиза от домовете на германците и поема по света, предаде Нова.

Освен елхата, друг символ на празника е Дядо Коледа. Затова ви срещаме с инструктор от училище за Дядо Коледа, който ще ни въведе в етикета на Добрия старец.

Вили Дахмен е човекът запознат и с най-малките тънкости във визия и поведението на Дядо Коледа и ги предава на всички, искащи да се докоснат до етикета му. За тези, които искат да се видят в костюма на Дядо Коледа място за немарливост няма, а вниманието към детайла е водещо.

„Дядо Коледа трябва да излъчва спокойствие. Трябва да има хубав костюм и по възможност брада, защото понякога се виждат лепенките, с които е залепена. Веждите да са боядисани в бяло. Носят се черни ботуши и бели ръкавици”, уточни Дахмен.

Оказва се, че Дядо Коледа следва Кодекс на честта, който може да бъде открит и в интернет. Но извън всички правила, за Вили Дахмен и неговата съпруга, отделили години от живота си, за да разпространяват коледната магия, тя е еднакво вълнуваща, независимо от възрастта.