0

П резидентът Джо Байдън и китайският президент Си Дзинпин се премериха лимузините след историческата среща в къща Филоли край Сан Франциско. 

Американският лидер направи комплимент на своя китайски колега за персонализираното му возило и показа собствения си брониран “звяр”. 

Китайският президент се пристигна за срещата със специално проектиран автомобил Хонгкуи с кодово име N701 и наречен „Червено знаме“. Той струва най-малко 700 000 долара и е оборудван с противоракетни бронирани плочи, дебели бронирани прозорци и системи за защита от биологични и химически оръжия . 

Президентът Байдън пък се вози в 10-тонен кадилак, наречен „Звярът“, който струва 1,5 милиона долара и разполага с камери за нощно виждане, оръдия за сълзотворен газ и осем-инчова броня.

Байдън, който се самоопределя като запален се автомобилист, който обича моторни превозни средства, надникна в возилото на Си, става ясно от кадри в мрежите. 

Джо Байдън похвали лимузината на китайския президент, като заяви: „Това е красиво превозно средство“.

„Това е нашият седан Хонгкуи, родно производство“, разясни Си чрез преводач. Той отвори вратата на колата и прозова Байдън да разгледа колата.

Президентът Байдън пъхна глава вътре и коментира: „Това е като онзи кадилак, който имаме там“. Той посочи собствената си президентска лимузина отстрани и попита Си: “Знаете ли как наричат ​​тази кола?. Наричат ​​я „Звярът“. 

Хонгкуи се превежда като червен флаг на български, а компанията производител е дъщерно дружество на автомобилния концерн “FAW Car Co”, който е най-старият производител на автомобили в  Китай. Дружеството е основано през 1959 г. с основна цел производство на превозни средства за високопоставени държавни служители. 

N701 на президента Си, който е модифициран от Хонгкуи L5, е описан като китайска версия на Rolls-Royce Phanton, но по-ексклузивен, скъп и внушителен. 

Луксозният седан е дълъг 5 метра и половина, тежи поне 3,1 тона и се задвижва от шестлитров V12 двигател с турбокомпресор, който произвежда 408 конски сили. Той е силно модифициран, за да защити китайския президент и идва с множество специални функции.

Въпреки че много от спецификациите са държавна тайна, колата има противоракетни бронирани плочи, за да издържи на силен огън и директен удар от бомби. Освен това има твърди 21-инчови гумени колела, които са бронирани, има системи за защита срещу химически и биологични оръжия и дебело подсилено бронирано стъкло.

Официалният държавен автомобил, който дебютира по време на посещението на президента Си в Хонконг на 1 юли 2022 г., може да достигне скорост от поне 136 мили в час. 

Предната част на N701 също се отличава с прочутия мотив с червен флаг на Хонгкуи, който се простира през предния капак и има два малки държача за флагове на калниците. Лимузината L5 е произведен за първи път през 2014 г. и е известен като най-скъпата китайска кола, предлагана някога на цена от 700 000 долара.