0

К итайски учен, който е бил в основата на експериментите, довели до пандемията от COVID-19, е имал тайна среща с представители на американското правителство, които са го насърчили да продължи да развива вируса, докато стане изключително заразен, пише Daily Mail.

Според разследване на изданието, това се е случило през 2017 г. когато представители на Американския национален институт по здравеопазване са се срещнали с Ши Джънли, известна като „Жената прилеп“ заради работата си по вземане на проби и секвениране на вирусите на животните.

В документи, до които са се добрали журналистите на Daily Mail пише още, че спорната работа в Института по вирусология в Ухан е била подкрепяна и често финансирана от САЩ. Те показват, че американски изследователи, търсещи финансиране за работа по конструиране на „шипови протеини“ – улесняващи вирусите на прилепите да заразяват човешките клетки – са подвели властите относно рисковете от експериментите.

Документите включват имейли, изпратени от служители на EcoHealth Alliance – вече известна здравна агенция, която е използвала парите на правителството на САЩ, за да спонсорира експерименти с вируси на прилепи – преди посещението на професор Джънли.